To co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto wyeliminować z diety szkodliwe produkty. Przede wszystkim jest tu mowa o słodyczach, które w nadmiarze mogą znacznie zaszkodzić. Jednak można je także zastąpić zdrowymi odpowiednikami.

Jak smakują ciastka owsiane?

ciastka owsianePrzeważnie zestawienie słów słodycze i zdrowie można określić jako przeciwstawne, ale są pewne wyjątki. Owszem, słodycze mogą być zdrowe. Jednakże odnosi się to tylko do tych, które zawierają same odżywcze składniki. Mogą to być ciastka owsiane, jaglane czy nawet żytnie. Na szczególną uwagę zasługują ciasteczka bez zawartości mąki, ponieważ są niskokaloryczne i doskonale smakują. Oczywiście osobom, które całe życie jadły sklepowe produkty z dużą zawartością cukru, te ciastka niekoniecznie przypadną do gustu, ale warto ograniczyć cukier w diecie, aby dłużej cieszyć się zdrowiem. Przede wszystkim można je samodzielnie wykonać, ponieważ są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy mieć płatki owsiane, jajko, nieco tłuszczu i coś do posłodzenia, czyli na przykład miód, cukier trzcinowy czy syrop z agawy. Ciasteczka owsiane możemy robić z całych płatków owsianych, ale można je także zmielić i dodać je w postaci mąki. Do cista można dodać wedle uznania dowolne bakalie, które nie tylko zwiększą wartość odżywczą, ale nadadzą wyraźniejszego smaku. Takie wypieki są bardzo smaczne i bez wyrzutów sumienia można je podawać dzieciom. Jeżeli będziemy trzymać ciastka w szczelnym pojemniku, to będą świeże nawet przez kilkanaście dni.

Samodzielne wypieki wcale nie muszą być skomplikowane, a najlepszym na to przykładem są ciasteczka owsiane. Na podobnej zasadzie można zrobić ciastka z mąki kukurydzianej, ryżowej czy jaglanej. Wszystkie są bezglutenowe, zatem mogą je jeść osoby chore na celiakię.