Zazwyczaj mamy z nim styczność na co dzień i nawet o tym nie wiemy. Trudno uniknąć przedmiotów, które są z niego wykonane. Ma dobre właściwości ślizgowe, jest materiałem całkowicie obojętnym fizjologicznie, dlatego z powodzeniem można go stosować do produkcji opakowań, gdyż nie ma szkodliwego działania podczas kontaktu z żywnością. To najczęściej stosowane tworzywo sztuczne w przemyśle spożywczym.

Co warto wiedzieć o polietylenie?

polietylenJego symbol przemysłowy to PE, dlatego często na opakowaniach widzimy właśnie te litery. Jest niezwykle giętki, termoplastyczny, woskowaty. Swoją elastyczność traci pod wpływem wilgoci lub działania światła słonecznego. Polietylen często jest wykorzystywany do produkcji folii. Folie z PE cechują się niską przenikalnością dla pary wodnej, ale łatwo przepuszczają pary substancji organicznych. Co więcej, folie z polietylenu nie są odporne na węglowodory, natomiast wykazują się odpornością na działanie zasad, soli, roztworów kwasów i niską temperaturę. Występuje w czterech rodzajach – HDPE, MDPE, LDPE i LLDPE. Właściwości polietylenu to m. in.: wysoka odporność na uderzenie, ścieranie, korozję, niska gęstość i waga, dobre właściwości cierno – ślizgowe, dobra stabilność wymiarowa, zerowa absorpcja wilgoci, dobra odporność chemiczna, wysoka zdolność do tłumienia drgań czy obojętność fizjologiczna. Wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym, maszynowym, automotive oraz wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z liniami przemysłowymi.

Pierwszym chemikiem, który zsyntetyzował tę substancję był Hans von Pechman, który wytworzył go w 1898 roku podczas ogrzewania diazometanu. Jego współpracownicy zbadali substancję i nadali jej nazwę, pod którą znamy ją dzisiaj. Jego produkcja została rozpowszechniona jednak dopiero w latach 30-tych ubiegłego wieku, kiedy zdano sobie sprawę w ilu dziedzinach życia można go wykorzystać.