Podstawowym składnikiem w każdej diecie są węglowodany. Są one niezbędne naszemu organizmowi do przeżycia, więc trzeba je codziennie dostarczać pod postacią zbóż lub warzyw. Ze zbóż są wykonywane przede wszystkim wypieki.
Jakie są rodzaje pieczywa bezglutenowego?
Najpopularniejszym zbożem jest pszenica, którą znajdziemy niemalże w każdym produkcie spożywczym. Jednak ze względu na bardzo ubogi skład witamin i minerałów, wielu klientów woli wybierać zboża takie jak proso czy gryka. Mąka wykonana z tychże zbóż jest podstawowym składnikiem do przeróżnych wypieków, które możemy dostać w wielu piekarniach. Pieczywo bezglutenowe jest znacznie bardziej wartościowe nie tylko ze względu na mąki z jakich zostało wykonane, ale także na podstawie dodatków w postaci ziaren i pestek, które prawie zawsze są do niego dodawane. Jednym z najchętniej wybieranych chlebów i bułek bez zawartości glutenu, są produkty kukurydziane. Mają doskonały smak i charakterystyczny lekko żółty kolor. W sklepach możemy dostać pieczywo bez zawartości glutenu zapakowane w foliowe opakowania, natomiast udając się do tradycyjnej piekarni, dostaniemy je na pewno świeże. Do jego wyrobu piekarze wykorzystują także mąkę jaglaną, gryczaną kokosową czy migdałową. To co wyróżnia chleb pszenny od bezglutenowego, to z pewnością aromatyczny smak i konsystencja, bo wypieki bezglutenowe są najczęściej bardziej kruche. Mogą mieć lekko orzechowy, kokosowy albo migdałowy posmak. Z pewnością takie pieczywo jest bardzo zdrowe i wartościowe.
Jeżeli chodzi o cenę, to wyroby ze zbóż bezglutenowych są droższe o kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt procent od pszennych wyrobów. Jednak warto choć czasem zainwestować w nie, gdyż dostarczą naszemu organizmowi cennych witamin i minerałów.