Nie da się ukryć, że w naszym domu marnuje się całe mnóstwo jedzenia. Powodem takiej sytuacji często jest ten błąd, że po otworzeniu torby z zakupami zaczynamy bezmyślnie wkładać wszystko do lodówki bez zabezpieczenia naszych produktów. Wówczas wpływamy bezpośrednio na to, że takie produkty zepsują się o wiele szybciej. Możemy temu zapobiegać stosując pakowarki próżniowe.

Sprawdzona pakowarka wykorzystująca próżnię

pakowanie proznioweGłównym winowajcą tego, że nasze produkty się często psują jest dostęp do powietrza. Gdy zakupujemy wędliny czy sery i po prostu bez zabezpieczania włożymy je do lodówki to należy spodziewać się, że w najbliższym czasie pojawią się na nich białe wykwity pleśni. Jednak jest pewien prosty sposób, dzięki któremu będziemy mogli sprawić by do takich sytuacji nie dochodziło. Wystarczy używać zgrzewarek do folii. Urządzenia te do swojego działania wykorzystują dwa najważniejsze podzespoły. Pierwszym z nich jest pompka, która wysysa całe powietrze z wnętrza opakowania a drugim kluczowym elementem jest listwa odpowiedzialna za zgrzewanie brzegów opakowania. Na chwilę obecną zgrzewarki próżniowe, jakie możemy znaleźć w sklepach występują w dwóch wersjach. Pierwszą z nich jest wersja komorowa. Jest to sprzęt do dość znacznych wymiarach i jak sama nazwa wskazuje posiada ono komorę gdzie nie ma dostępu powietrza. Drugim z urządzeń jest zgrzewarka mobilna, która jest bardzo mała i zajmuje mało miejsca w naszym domu.

Do pakowania produktów przy użyciu zgrzewarek koniecznie będziemy musieli dodatkowo używać specjalnych worków. Nie ma mowy o używaniu do takich zadań zwykłych worków foliowych, jakich używamy na co dzień. Do pakowania próżniowego wykorzystuje się worki wzmacniane, które są bardzo odporne na wpływ różnych czynników mechanicznych.